#LEVFÖRFAN 17 JANUARI: HJÄRNAN

I hjärnan har vi omkring 100 miljarder nervceller. De är på olika sätt kopplade till varandra i nätverk. När vi lär oss något förstärks relevanta kopplingar. Förut brukade man säga att hjärnan är som en muskel – ju mer vi tränar på en viss sak, desto starkare blir vi. Och att man föddes med en viss mängd hjärnceller och så var det med det. Men nu vet vi att hjärnan är föränderlig genom hela livet. (Hurra!)

En grupp forskare vid University of Texas gjorde en studie där försöksdeltagare i åldrarna 60 till 90 år fick ägna sig åt utvalda aktiviteter under 15 timmar i veckan i tre månader. Vissa blev ordinerade mer krävande uppgifter som att lära sig något nytt (bland annat att fotografera med digitalkamera). Andra fick ägna sig åt mer bekanta aktiviteter som att lyssna på klassisk musik och att lösa just korsord. Efter tre månader var det just de deltagare som tvingats lära sig nya färdigheter som också uppvisade ett förbättrat minne och en ökad kognitiv förmåga. De som ägnade sig åt korsord blev också bättre – men bara på att lösa just korsord. Den så kallade spridningseffekten tycks alltså vara begränsad.

När vi är unga så är allt nytt, vi lär oss nya saker varje dag. Vi utsätts för nya påfrestningar och utmaningar varje vecka men när vi blir äldre så har vi lätt för att ta den invanda vägen, den man vet fungerar.

Vad kan du göra för att utmana dig själv och din hjärna genom hela livet?

Dagens uppgift:

Vad kan du göra idag för att din hjärna ska växa?

 

Ta en ny väg, lär dig något nytt – kolla in något du inte vet något om på Youtube. Använd TicToc om du aldrig gjort det. Välj en ny frukt i fruktdisken. Ta lunchmaträtten du aldrig smakat. Klura på om det finns någon sport, något instrument, virka, sticka, väv, sjung … testa något som du inte kan men har ett sug efter att lära dig. Välj saker du inte gjort innan – inget som du redan kan.