#LEVFÖRFAN 12 JANUARI : MEDITERA

Tänk tillbaka på de bästa stunderna i ditt liv. Var var du? Vad gjorde du? Oavsett var du befann dig och vad du gjorde, har våra livs bästa stunder en sak gemensamt: vi är närvarande där och då, utan tankar på framtiden eller det förflutna. Idag ska vi meditera.

Att vara i skogen ger mig samma känsla i hjärnan som att meditera. Att springa ett långpass själv ger mig samma känsla. En Ironman ger mig samma känsla. Att vara hemma i Lappland och åka skidor ger mig samma känsla. Att hoppa fallskärm har i perioder gett mig samma känsla. Först tomheten, lugnet, stillheten och sedan hur idéerna börjar komma smygande.

Jag tänker att fler och fler gått igång på Ironman, swimrun och att gå i skogen är för att vi har en längtan efter just det där … stillheten i hjärnan. Den fullständiga närvaron. Ingen telefon, inget annat jag ska göra. Om jag tänker efter har alla aktiviteter jag älskar någon form av total närvaro. Vissa säger att det är inte meditation. Jag tänker att det har tömt min hjärna – gjort mig lycklig och närvarande så jag struntar i vad saker kallas.

Syster Lisa säger att hennes sätt att meditera är löpning.  Hon använde  uttrycket ”enda gången orkestern i huvudet är tyst” För henne inträffar den totala tystnaden med noll andra tankar, bara en känsla av här och nu mellan 160-180 i puls, det slår aldrig fel. Den infinner sig inte i under meditation eller yoga för henne.

Senaste året har meditation varit en quickfix till mitt Norrlandslugn. Tomheten, lugnet, stillheten och hur idéerna kommer smygande efteråt. Jag har mediterat i omgångar i livet, det började när jag hoppade mycket fallskärm och vi gjorde yoga på morgonen och avslutade med att stilla hjärnan och sedan se mitt perfekta hopp framför mig om och om igen.

 

I över ett år har jag använt appen Mindfully som har över 200 olika meditationer – och du kan välja hur lång tid du ska köra så guidas du. Under 45 dagar så har du fri tillgång till  Mindfully. Du kommer inte debiteras något utan efter 45 dagar avslutas abonnemanget såvida du inte aktivt själv väljer att fortsätta. Känn inget tvång, men har du varit sugen på att meditera så passa på, de har en utmaning under januari där de guidar en fem-minuter meditation varje dag. 

 

Med de senaste dagarnas inlägg vill jag inte säga att gå ut i naturen eller meditation är rätt för alla – men jag vill att du ska reflektera över vilka sätt du låter din hjärna återhämta sig – och har du inget sätt så ger jag dig några förslag att testa. 

Dagens uppgift:

Töm för att kunna fylla på. Meditera på ditt vis i minst tre minuter eller ta dig till Mindfully och välj den meditation som talar till dig idag. 

Några meditationer jag rekommenderar varmt i Mindfully är Varsevarande med Björn Natthiko Lindeblad. Har du inte ro att vara still så sätt på en och promenera. Jag har lyssnat på Björns meditationer när jag har varit ute och gått med hundarna. Och ja – de kanske hade varit ännu bättre om jag satt stilla men de har ändå gett mig mycket. 

Tycker du om eller vill testa sova bra med hjälp av Mindfully testa: Innan läggdags, Tack & God natt, Somna, Vakna mitt i natten eller god morgon.

Eller ”Naturvaro” som är en serie guidningar för naturkontakt och naturupplevelser.

Vill du ha ännu mer Sofie i din dag så sök på Lantto i Mindfully så kommer en meditation upp (den går fint att lyssna på under en promenad) Den är en del av en podd jag var med i förra året.