#LEVFÖRFAN 11 JANUARI : NATUREN

Läste att ljudet av vind i löv är ett av de bästa sätten att få oss att slappna av. Att göra ingenting i naturen är som ett spa för hjärnan. Oavsett om du kallar det mindfulness, stubbsittning eller skogsbad. Naturen är inte ett hörn av den mänskliga världen, det är precis tvärtom. Tvivlar du kan du försöka hålla andan i fyra minuter. Syret vi andas, det rena vattnet vi dricker, näringen i jorden som får vår mat ifrån … Vi ÄR natur så att vi mår bra av att vistas i skogen, vid havet eller till fjälls är inget konstigt.

 

När jag först fick höra om skogsbad och tysta reatreats skrattade jag och tänkte att det är väl bara att åka hem till stugan i Lappland och vara tyst.

 

Och visst är det så – det handlar egentligen om kravlös vistelse i skogen och att ta in skogen med alla sinnen. Att låta dofter, ljud och känselintryck lugna ner kropp och hjärna. Jag får samma upplevelse genom att se eller simma i havet. Vandra och vakna i fjällen. Kolla på skogs-tv (eld) några timmar. Jag skulle säga att de flesta jägare utövar skogsbad när de jagar. Kalla det vad du vill men se till att tvätta din hjärna då och då. Töm för att kunna fylla på.

Jag tänker inte hänvisa till tusen studier utan säger bara känn efter och är det så att du brukar älska att promenera i skogen men så kan du plötsligt inte göra det utan att det kliar i kroppen eller din hjärna vandrar på ett sätt den inte brukar – se till att få det du behöver i ditt liv för att du ska kunna stilla tankarna och få den återhämtning du behöver. Det kan vara svårt. Det kan vara lätt. Lägg ingen värdering i det – bara gör vad du behöver.

Dagens uppgift:

Ta dig ut. Park, skog eller hav spelar ingen roll. Ta tre djupa andetag och skärp sinnena under tiden. Fokusera på något med blicken. Lyssna. Lukta. Smaka. Känn med dina fingertoppar på ett träd, en sten eller det som känns naturligast.

Ingen värdering – bara gör det.

Tre. Andetag.

Eller hundra – vad som är rätt för dig idag.