#LEVFÖRFAN 10 JANUARI

Sover du bra och så plötsligt gör du det inte så tycker jag du ska ta det på allvar. En natt spelar ingen roll men fortsätter det så fundera på varför och gör något åt det. Det kan bero på flera saker men det är bland annat en av flera varningsklockor innan du närmar dig utmattningssyndrom. Du kan klara nästan vad som helst om du sover bra – så prioritera sömn!

 

En viktig del i ditt självledarskap är att styra din återhämtning. Kroppen men se också till att hjärnan får vila någon gång varje dag, kanske med meditation eller yoga men det ärkan vara ännu viktigare att göra något med rytm som att gå, springa, simma, paddla. Gärna i naturen eftersom du då hjälper din kropp till sin naturliga dygnsrytm.

 

Hur bra sömn du har bestämmer hur mycket batteri du har när du vaknar. Om vi vaknar varje morgon på minus så bryts vi sakta ner. Kvalitén på din nattsömn är mer än antal timmar. Man kan förenklat säga att hjärnan kör ett städprogram under natten. Du behöver olika slags sömn som REM-sömn som är ytlig men det är då hjärnan rensas och minnet återställs men också djupsömn då den riktiga återhämtningen görs, ditt immunförsvar byggs upp, viktiga hormoner bildas samtidigt som produktionen av stresshormoner minskar.

 

Forskning säger att nattsömnen kommer spegla din dag – ju större variation du har under din dag – desto mer optimal blir din nattsömn. Är det något du upplevt?

 

Jag brukar lite skämtsamt säga att vår son Elis lärde mig att leva utan sömn men egentligen handlar det om att när jag blev förälder fick jag ett nytt förhållande till sömn. Den blev mer värd samtidigt som jag förstod att jag klarar av en dag utan att knapp få sova – vilket har gjort att jag aldrig oroat mig inför en tävling utan tänkt att får jag inte sova så är det inte hela världen. Så fort jag tänkt den tanken så brukar jag somna. 

 

Sover du bra, var glad och gör inga förändringar utan bara var tacksam för det!

Generella tips för att somna och sova bra:

 • Du lägger grunden till en god natts sömn redan under dagen. Genom att ta dig ut och få lite dagsljus och variera tempot i din dag så kan du hjälpa din kropp att även sova bra. 
 • De flesta sover bättre om de lägger sig samma tid varje kväll.
 • Har mörkt och svalt i sovrummet.
 • Telefonen i ett annat rum, använd en vanlig väckarklocka.
 • Ingen telefon timmarna innan sömn. Läs, sticka eller gör andra saker som inte innefattar skärmar.
 • Meditera eller gör yinyoga.
 • Lyssna på musik som gör dig sömnig.
 • Skriv ner tre saker du är tacksam för
 • Skriv ner allt som kommer upp i din hjärna. Saker du ska ta tag i imorgon skriver du ner på din att göra lista och så släpper du det eller flödesskriv – det vill säga sätt en timer på fem minuter och skriv ner allt som flödar genom din hjärna just nu.
 • Tracka din sömn. Sover du bra och vaknar utvilad ser jag ingen anledning att förändra något men om du inte gör det kan det vara bra att kolla av sin sömn. Ibland för att landa i att du sover mer och bättre än du tror och ibland för att se mönster. De flesta moderna träningsklockor har en sådan funktion. Vill du inte ha en klocka så rekommenderar jag Whoop eller Oura-ring som bägge registrerar din sömn.
 • Har du små barn som inte sover hela nätterna så gör vad du kan för att få sova, ibland kanske det är att du går och lägger dig när barnet lägger sig. Är man två och har barn så rekommenderar jag varmt att dela upp det så man tar varannan natt eller vad som fungerar för er.
 • Är du 40+ så kan det mycket väl vara hormoner som stökar så du har svårt att sova hela nätter. Har du misstankar så rekommenderar jag dig att följa Katarina Woxnerud ”Hela kvinnans klinik” och Monika Björn ”Stark genom klimakteriet” . (Tips! Monika har en Klimakteriet – frågor och svar webinar nu på torsdag klockan 19:00) 

Dagens övning:

Sov. Bestäm dig för när du ska lägga dig ikväll och gör det!

Har du problem med sömnen så reflektera över vad du behöver för att sova bra. De nätterna du sovit gott – vad har du gjort dagen innan? Vad gjorde du timmarna innan du la dig?