#LEVFÖRFAN 8 JANUARI

Varför har jag alltid med en uppgift om vad som är viktigt på riktigt – det vill säga människor när jag föreläser? Det enkla svaret är att det är det som betyder något när du är nära döden i princip alltid är människor OCH att bra relationer är vägen till att vara inte bara lycklig utan även frisk. Förstå glädjen när jag såg en studie från Harvard där man följt 724 män från 1938.

Har du fyra minuter över så se det här TED-talk med psykiatrikern Robert Waldinger:

År efter år ställde dom frågor om arbete, familjelivet, hälsa. Den första gruppen kom med i studien när de just börjat Harvard College. De tog examen under andra världskriget, och sedan deltog de flesta i kriget. Den andra gruppen vi följt var en grupp pojkar från Bostons fattigaste stadsdelar, pojkar som valdes ut till studien just för att de kom från familjer som hade det svårast på många sätt i Boston under 30-talet. De flesta bodde i hyreshus, många hade inte vatten indraget. När de gick med i studien blev alla dessa tonåringar intervjuade, de fick genomgå medicinska undersökningar. Vi besökte dem i deras hem och vi intervjuade deras föräldrar. Tonåringarna växte upp och blev vuxna och levde vitt skilda liv. De blev fabriksarbetare och advokater och murare och läkare, en blev president i USA. En del blev alkoholister. Några få utvecklade schizofreni. En del gjorde en klassresa från den absoluta botten hela vägen till toppen, och en del gjorde motsatt resa.

För att till fullo förstå deras liv skickar vi inte enbart frågor. Vi intervjuar dem även i deras hem. Vi samlar in deras journaler från deras läkare. Vi tar blodprov, vi skannar deras hjärnor, vi talar med deras barn. Vi filmar dem när de talar med sina fruar om sina djupaste problem. Och när vi, för ungefär tio år sedan nu, till slut frågade deras fruar om de ville delta i studien själva var det många som sade: “Det var på tiden!”.

Så, vad har vi fått reda på? Vilka slutsatser kan man dra från de tiotusentals sidor med information som vi samlat på oss om deras liv? Det handlar inte om rikedom eller berömmelse eller att jobba hårdare och hårdare. Den tydligaste slutsatsen från denna 80-åriga studie är: Bra relationer till andra gör oss gladare och friskare. Punkt slut.

DAGENS UPPGIFT: 

Slå upp din bok. Skriv in ditt namn och rita en ring runt. Fyll på med människor runt dig. Vilka står dig nära. Vänner du har. Vänner du vill se mer av. Kollegor.

 

Ett bra liv bygger på goda relationer. Så vem ringer du idag? Kramar. Skickar ett meddelande till. Vem skulle blir löjligt lycklig över ett vykort? (Har du inte tid eller möjlighet att handskriva så ladda upp en bild från telefonen och skicka ett via till exempel riktiga vykort)