#LEVFÖRFAN 6 JANUARI

En sak i taget är min nyckel till att ha ett lugn i vardagen. Jag älskar listor. Att skriva upp saker och bocka av. Jag nämnde igår att jag brukar städa skrivbordet och skriva ner tre saker att börja med nästa dag. Det kommer från när jag jobbade på det amerikanska företaget IDG. De hade en regel att man skulle städa sitt skrivbord och skriva ner vilka tre saker man skulle börja med nästa dag innan man gick hem för dagen. Det sitter i fortfarande. 

 

Även idag vill jag poängtera att vi är olika – och något som fungerar för mig kanske inte fungerar för dig. Varför jag ens tar upp to-do-listor under 31 dagar #Levförfan är för att jag upplever att jag får mer tid till det jag vill genom att planera, jobba effektivt med en sak i taget men också se till att få in rutiner för återhämtning och luft i mitt liv. 

 

Just nu använder jag mig av to-do-ist. En app som man kan lägga in saker att göra under olika kategorier och prioritera. In på den listan åker allt från jobb till saker jag ska komma ihåg. Jag tömmer min hjärna där – för att få ett lugn innan jag somnar.  När jag jobbar i projekt med andra så fungerar Trello väldigt bra för mig. 

Men ibland tycker jag det är skönt att ha en handfast lista på bordet framför mig. Få saker är så tillfredställande som att få stryka över en avklarad punkt med en fet penna.

Gillar du papperslistor så har jag gjort några som du kan ladda ner här: 
1.     2.     3.   

4.     5.     6.   

Klickar du på siffran så öppnas en sida med en pdf du kan ladda ner. Just nu är nummer tre min favorit för att jag tycker om att fylla i det viktigaste i guldramen, dagens tre tack och Dagens-ser-fram-emot (som kan vara allt från cavalunch med Marie till att jag ska gå i skogen med hundarna) ett sätt för mig att inte bara fylla på listan med saker som ska göras utan även saker att upplevas. 

Genom åren har jag testat pomodorometoden (du jobbar 25 min- tar en paus. Läs mer här!) GTD-metoden och flera andra. (Info här!)

Jag har landat i att jag fungerar bäst när jag jobbar fokuserat från 8-10. Äter mellanmål vid 10. Jobbar en timme till och tränar mellan 11-12. Dusch. Lunch och fortsätter fram till 15. Paus (läs hundpromenad) och jobbar vidare till middag.

 

Men det är samma här som med allt annat – det är olika. Du kanske inte kan påverka vilka tider du jobbar eller hur du lägger upp ditt jobb men det kan ändå vara värt att fundera på hur du skulle vilja ha det om du kunde lägga upp det för att du och ditt eventuella team får som mest gjort utan att det blir för mycket?

 

När får du som mest gjort – försök lägga upp dina dagar så du kan använda dig av de timmarna. När tycker du om att träna – kan du så planera så du gör det då. Även om du inte har hund eller häst så rekommenderar jag att du planerar in att ta dig ut varje dag. Vissa dagar kan det vara en kaffe utanför lägenheten, andra en löptur i skogen men de där minuterna i något som liknar dagsljus är värdefulla ut flera aspekter. 

Dagens uppgift: 

Reflektera över när på dagen du har energi för vad. 
Hur får du mest gjort utan att känna dig stressad? 

Ta tag i surdegarna, de tuffa sakerna, saker som kräver mycket uppmärksamhet när du är på topp och gör de enklare de andra timmarna. 

Har du en metod för att ha fokus och ett lugn när du arbetar så kör vidare på det. Om inte – bestäm dig för ett sätt och kör det minst en vecka. Utvärdera!